Så underhåller du ditt trägolv

Ett vackert och välbevarat trägolv håller årsvis och piffar upp vilket rum som helst. Dock gäller det att du behandlar och tar vara på golvet för att garantera att det håller sig fint. Läs vidare för att ta del av några tips.

närNär du lägger ett nytt trägolv måste du vidta åtgärder för att det ska hålla sig fint. Det är till exempel viktigt att behandla golvet med antingen vax eller olja. Detta ska göras med jämna mellanrum. De flesta i branschen rekommenderar att du gör detta minst en gång per år, gärna två.

Lägg ut mattor och gå inte med skor på golvet

Trägolv kan ta mycket stryk av bordsben, stolar och andra möbler som är tunga eller har vassa kanter. Vill du skydda ditt trägolv mot fulla märken bör du därför ha en matta vid dessa möbler. Detta kanske är extra viktigt om du har barn eftersom de inte brukar vara lika varsamma med möblerna som vuxna. Det förhindrar även slitage på dina möbler vilket är ett stort plus. Möbeltassar är en annan lösning om du inte vill ha flera mattor på golvet. Tänk också på att inte gå med skor på trägolvet och särskilt högklackade sådana. Precis som möbler så kan dessa ge väldigt fulla märken i golvet. Har du gäster bör du be dessa ta av sig sina skor innan de beträder golvet.

Trägolv tål inte vatten

Trägolv är väldigt känsliga mot vatten och det lämpar sig inte att ta fram skurhinken och börja moppa för fullt när det är dags att städa. Oftast räcker det med att dammsuga eller sopa upp smutsen. Krävs det en grundligare rengöring ska du använda såpa som är speciellt avsedd för trägolv. Vrid ur moppen ordentligt innan du sätter ner moppen på golvet. Använd gärna mikrofiberdukar då de är mer skonsamma.