Kostnadseffektiv uppvärmning hemma

3972209-tradgard-med-hostfarger-2Nu börjar sommaren lida mot sitt slut och många har under dessa månader inte haft en tanke på att energieffektivisera sitt hem. Nu är det dags att tänka på vad man kan göra för att värma upp sitt hem för en mindre peng samtidigt som det är viktigt att tänka på att luft strömmar genom huset.

Sommaren har kantats av många dagar där det är varmt ute och varmt inne, då har många velat ha luftkonditionering och åtgången på detta har varit stor, läs mer. Men nu är det snarare tvärtom, det blir allt kallare ute och samtidigt kallare inne. Fönster stängs och likaså balkongdörrar för att hålla kylan ute men då blir snarare luftströmningen i hemmet dålig. Att ordna ett kvalitativt och energieffektivt värmesystem till sitt hur är en investering och det är viktigt att jämföra olika tillverkare av luftvärmepump för att se vad som passar dig. En luftvärmepump genererar värme, luftströmning, mindre värmekostnader och en förhållandevis liten installation i hemmet.

Varmt och skönt hemma

Om man vill ha det varmt och skönt så finns det olika sätt för att värma upp huset. Det finns faktiskt ganska många sätt förutom pellets och fjärrvärme, vilket många tror är de enda alternativen. Dock är de olika uppvärmningsmetoderna ganska dyra och kräver stora installationer och även kostnader kring det, så det gäller att verkligen se över sin ekonomi och vilka möjligheter det finns i huset innan man bestämmer sig hur man ska få det varmare inomhus.

Spara energi

För att tänka på både natur och plånbok så gäller det inte bara att tänka på vilket typ av uppvärmningssystem man skaffar sig, det finns även andra saker att göra. Man kan enligt:

  • Sänka temperaturen inomhus lite, en grad motsvarar en sänkning av energianvändningen på fem procent.
  • Skaffa nya tätningslister runt dörrar och fönster.
  • Släcka lampor när man inte är hemma och byta till mer effektiv och miljövänlig belysning som LED-lampor och lågenergilampor.
  • Dra ur alla laddare när de inte används.
  • Ställa in rätt temperatur på kyl och frys för att få både bra förvaring av mat och låg energianvändning i hemmet. Optimal temperatur är + 5 grader på kylskåp och – 18 grader i frysen.
  • Använda vattenkokare för att koka upp vatten, det sparar energi jämför med att koka upp allt på spisen.
  • Tvätta i 40 grader istället för 60, det kan nästan halvera användningen av energi.
  • Diska i diskmaskin istället för att göra det för hand.
  • Skaffa ett snålspolande duschmunstycke och duscha kortare tid.
  • Kolla efter energimärkningen när du ska köpa nya grejer.