Uteplatsen till våren

När sommaren snart är här börjar folk leta sig ut till sina uteplatser. Om man inte har en uteplats är det hög tid att bygga en. De trender vi ser vad gäller möblemanget på uteplatsen är det vädertåliga och naturliga.

2207299-wooden-deck-at-home

Våren är en tid för ny uteplats, konstaterar man på gd.se. Behovet av att bygga, fixa till eller bygga om uteplatsen gör att det sker en ökad försäljning på byggmarknaderna som nu laddar upp med en massa material. Alla vill hinna klart med sin uteplats innan det blir varmt och det är dags att tillbringa lata dagar i solen där. En ”normal altan” är på ungefär 30 kvadratmeter och bygger man själv kan den gå på så lite som 10 000 kronor.

Årets trender bland utemöblerna

En uteplats är faktiskt riktigt härlig att ha och kan fungera som ett extra rum till huset. Har man dessutom tak på uteplatsen, kan man använda den även när det regnar och börjar bli lite kallare. Vad gäller utemöblerna har den försäljningen redan kommit i gång i påskas och nu är det full rulle hos de flesta återförsäljare. En trend i år är att köpa vädertåliga möbler som inte behöver så mycket underhållsarbete. Nu räcker det gott och väl att ta in dynorna under natten och att torka av möblerna lite då och då. Stilmässigt är det ljusa färger som gäller och vi ser inte lika mycket brunlaserat trä, som var poppis förra året. Den ljusa trenden kan man bland annat se hos Ikea men även hos Folkhemmets utemöbler. Några fler trender som syns bland utemöblerna är:

  • Naturliga och dämpade färger på kuddar och dynor.
  • Grönt är populärt.
  • Segeltak som ger bra skydd från solen.
  • Solcellslampor som lyser upp en lite mörkare sommarnatt. Läs mer.

Kräver uteplats

Faktiskt är det så att många svenskar har ett krav på en uteplats när de letar nytt boende, i alla fall när det gäller göteborgarna, rapporterar gp.se. Både villa- och lägenhetsköpare ser att en uteplats är viktig men när det gäller lägenhetsletarna kan de nöja sig med en balkong.