Spara utrymme med platsbyggda skåp

Många människor är sakletare eller samlare, eller både och. Det innebär att de samlar på sig en hel del saker, som de sedan inte vet vad de ska göra med. Med tanke på att många numera, framför allt i städerna, bor litet så är det ofta ont om utrymme. Men det finns lösningar på dilemmat.

Oavsett hur litet man bor går det nästan alltid att frigöra mer yta. Kruxet i sammanhanget är dock vad man har tillåtelse att göra med bostaden. Om man äger sin bostad är det sällan något problem, men om man bor i en hyresrätt bör man konsultera värden först. Och om man hyr i andra hand bör man utgå från att man inte får förändra någonting, men man kan ju alltid konsultera sin hyresvärd. Det kanske går att övertyga honom eller henne.

För att frigöra yta kan man byta ut den vanliga sängen mot en loftsäng, allra helst en väggmonterad sådan. Då får man en hel del golvyta över, som man kan använda till annat. Man kan även utnyttja väggarna på andra sätt, som att sätta upp hyllor eller fästen för saker som annars skulle förvaras på golvet. Om man förvarar sin cykel i lägenheten kan man hänga den på väggen, för att spara plats.

Måttanpassat och platsbyggt

Men ett av de allra bästa sätten att verkligen få mer plats är platsbyggda skåp. Om man exempelvis täcker en vägg med skåp som verkligen tar hela väggytan i anspråk, och utnyttjar den maximalt, är det mycket troligt att man får plats med precis allt: böcker, kläder och saker som annars har en tendens att ligga och skräpa någonstans. Detta är den bästa present du kan ge ditt ordningssinne, och du kommer dessutom att bli förvånad över hur mycket större bostaden känns efteråt.

De flesta möbelsnickare kan bygga väggskåp precis anpassade efter din bostad och dina behov. Dessvärre kostar det ganska mycket pengar. Den som har en tajt budget kan istället köpa väggskåp på Ikea, t.ex. i serien Bestå. Med lite tur täcker även de väggen, eller så kanske de lämnar en lite lucka där något annat Ikea-skåp får plats.