Klä om dina möbler & loppisfynd

Vi shoppar allt mer möbler på loppis och i secondhand–butiker, men alla fynd är inte alltid i det bästa skicket. Som tur är går det enkelt att klä om sina möbler i nytt fräsch tyg – så här klär du om dina loppisfynd.

På rosahuset.com finns allsköns tyger, vilket kan vara bra att lägga på minnet om man gillar att köpa möbler på loppis. Alla loppismöbler är nämligen inte i toppskick, men klär man om dem i nytt tyg ger man hela möbeln nytt liv och på så vis förvandlas en sunkig fåtölj, pall eller stol till ett riktigt fynd. Och dessutom är det heller inte speciellt svårt att klä om en möbel heller, allt som behövs är egentligen en bit typ och lite fingerfärdighet. Men man ska inte tro att det är jätte enkelt bara för det.

– Och så ska man se upp med dåliga stoppningar! Något som i princip är hopplöst att rädda på egen hand är resårhusen som finns i traditionella, hantverksmässiga stoppningar – sådana måste man lämna in. Men även vanliga skumgummistoppningar blir ofta betydligt kostsammare än man tror om skumgummit torkat och måste bytas. Känn igenom möbeln noga, det är både svårt och dyrt att bygga upp en ordentlig stoppning om man aldrig har gjort det förut, säger Mimmi Staaf till tidningen LT.se.

I Elle Decoration har tapetseraren Mimmi Staaf delat med sig av en punktlista på allt som man ska tänka på när man klär om en möbel och hur man går tillväga för att genomföra arbetet. Men som hon även säger i citatet här ovan, så ska man inte tro att arbetet inte kräver eftertanke. Man ska se till så man väljer en loppismöbel som faktiskt går att rädda, väljer man en med stoppning i dåligt skick och som dessutom har trasigt tyg ska man räkna med att omgörandet av möbeln kommer kräva mer än ett loppisfynd i bättre skick. Likaså kan man förbereda sig på att det inte är helt gratis att göra om en möbel. I Expressen har man till exempel gett sig på att göra om en fåtölj som man köpt för 300 kronor på en loppis och sedan tagit sig an att göra om den, och denna fåtölj visade sig kräva just lite extraarbete. Kostnaden landade därför på närmare 1 500 kronor, så det kan vara bra att veta att ju sämre skick en möbel är i desto mer kommer omgörandet att kosta en slant – även om man gör det själv i stället för att lämna in den hos en tapetserare såsom Mimmi Staaf.