Inbrotten ökar i sommar
Nu när det är sommar lämnar vi dörrar och fönster öppna i värmen. Detta är visserligen svalkande men det gör att risken för inbrott ökar. Vi ger er tipsen på hur man skyddar sig från inbrott på bästa sätt!
I Metro går nu polisen ut och varnar för att risken för inbrott ökar i och med sommarvärmen och att folk vill sova med fönstren öppna. Polisen säger att man genom att ha öppna fönster tar bort ett skydd till bostaden som annars skulle göra det svårare för en tjuv att ta sig in. Dessutom kan ett öppet fönster locka någon som annars inte hade gjort ett inbrott, till att göra det. Någon statistik över tillvägagångssätt för inbrott finns inte. Men polisen märker att fler fall av inbrott genom öppna fönster sker på sommaren. För att skydda sig mot att tjuvar gör inbrott genom fönstret tipsar polisen bland annat om fönsterlås. Annars bör man hålla sig till särskilda vädringsfönster eller ventiler för att svalka sig i sommar utan risk för inbrott.
Tjuven använder ytterdörren
Även om inbrotten genom fönster ökar när sommaren är här och många vill släppa in lite luft, finns många andra sätt som tjuvar tar sig in i bostäder på. När det exempelvis kommer till lägenheter högre upp i ett flerbostadshus, är ytterdörren den enda vägen för tjuven att ta sig in. En säkerhetsdörr kan vara lösningen för att åtgärda det här problemet. Säkerhetsdörren kan man beställa på nätet eller be hyresvärden att hjälpa till med, tipsar Dagens Nyheter. Har man inte möjlighet att installera en säkerhetsdörr, kan även en gallergrind ge samma typ av skydd.
Grannsamverkan gör mycket
Något som man kanske inte tror förebygger inbrott, men som faktiskt gör det, är en välfungerande grannsamverkan. Grannsamverkan handlar bland annat om att grannarna hjälps åt att få alla bostäder att se bebodda ut, även om någon är bortrest. Genom att tömma grannarnas brevlåda, slänga sina egna soppor i deras soptunna och parkera bilen på grannens uppfart kan man se till att tjuvarna inte lockas dit genom att de tror att bostaden står tom. Grannsamverkan handlar även om att man rör sig i sitt bostadsområde och även börjar prata med personer som man inte sett förr och som verkar misstänkta. Läs mer.
Tips för att undvika inbrott 
Utöver dessa saker som vi skrivit om ovan, finns en hel del andra saker man kan göra för att skydda sin bostad från inbrott. Några exempel är:
- Att installera rörelsedektorer. Dessa är det första som tjuven letar efter när hen planerar ett inbrott och det finns ingen tjuv som vill ta risken att göra ett inbrott om hen ser att bostadsägaren har rörelsedektorer.
- Att installera ytterbelysning med sensorer. Tjuvar vill jobba i mörkret och undviker hus med sensorstyrd belysning.
- Att hålla koll på hantverkare. Många tjuvar klär ut sig i blåställ eller liknande för att smälta in bättre.