Flytta? Tänk på detta!
Det finns mycket att tänka på när en ska sälja bostad, köpa bostad, flytta och sedan leva med relativt god ekonomi i sin nya bostad, något som involverar allt från mäklare till förhandling med banker om bolåneränta samt amorteringskrav på just bolånet samt icke att förglömma – anlitandet av en bra flyttfirma som reder ordning i flyttkaoset – idag skriver vi om allt detta.
Ja det är ett litet företag det här med fast egendom och bostad. Men med kunskap blir saker genast lite klarare och mindre stressande att faktiskt ta itu med, det kan snarare bli lite av en rolig utmaning.
I SvD kan vi läsa att den svenska myndigheten; Konkurrensverket, uttalat sig om att det kanske kan vara skadligt med ett amorteringskrav – för just konkurrensen på bolånemarknaden, istället föreslås ett skuldkvotstak eller ändrade ränteavdrag samtidigt som generaldirektören för myndigheten anser att politikerna bör ta bostadsbristen på största allvar. Konkurrensverket vill även se till att bankernas lånestock regleras och har amorteringskrav, då får varje bank bedöma risker hos olika kunder själva och kunden kan samtidigt få olika erbjudanden från olika banker.
Pruta på bolåneräntan innan du bestämmer dig
Hur det nu blir med amorteringskravet är flytten en stor sak för en privatperson, allt som oftast. Inte bara ska man ta stora beslut, allt ska genomföras och komma ut på andra sidan dessutom. I Aftonbladet kan vi läsa att det är enklare än vad man tror att faktiskt pruta på sin bolåneränta, vilket vi förlorar 10 000-tals kronor till bankerna varje år på, helt i onödan. Nedan följer en lista ur samma artikel med tips för att förhandla ner bolåneräntan:
- Se snitträntan som en riktlinje. Har du urstark ekonomi, ska du under den. Rejält. Du är inte jobbig och du gör inte fel, du diskuterar.
- Förbered dig på vad banken kommer att fråga om, så som inkomst, bostadsvärde och lån.
- Ring runt till olika banker och fråga minst 3-4 stycken
- Nöj dig inte nödvändigtvis med den bank du har idag
- Ring till de mindre bankerna framförallt, de är motiverade att gå dig till mötes
- När du ringer, säg att du vill förhandla om ett bolån (förhandla om, inte be om!) och be att få bli kopplad till rätt person.
- Visar det sig att den du får prata med har fel attityd och vägrar förhandla, ring då vidare till ett annat av bankens kontor.
- Sätt dig ner och jämför svaren du fått från de olika bankerna.
- Till slut har du bara två alternativ svar. Ställ dem då mot varandra. Berätta för dem vilka bud du har fått och se vem som sänker mest.
Slutligen, det är allt färre som väljer att flytta själva och många flyttfirmor erbjuder olika alternativ, från totalflytt till uthyrning av bärselar, något vi kan läsa om i Sydsvenskan. Att hitta flyttfirmor i Stockholm är inte så svårt, men det gäller ju att hitta rätt firma eftersom det är dessa som ska bära allt ömtåligt som finns nedpackade i alla lådor – så att flytten flyter på så smidigt som möjligt.