Belysningen i fokus

Att ha rätt belysning är viktigt för att skapa en stämning i en bostad, både inomhus och utomhus. Och att tänka mer på ljuset är supertrendigt nu, vilket lett till att fler vill lägga lite extra pengar på snygga designerlampor.

I VLT kan man läsa att det är trendigt att satsa mycket på belysning. Exempelvis ser vi att belysningen är något som vi börjar fokuserar allt mer på i köket. Tidigare har köken kanske varit mer funktionella än snygga men nu satsar man alltså verkligen på att inreda med exempelvis växter och mer mysig belysning. Även i andra rum än köket ser man att belysningen får ta mer plats. Den ska alltså inte bara lysa upp rummet, utan även bidra till rummets personlighet och det är minst lika viktigt att man köper en lampa som matchar rummet känsla, som att övrig inredning ska göra det.

Problem med designermöblerlampa-energi

Och i och med att belysningen får ta mer fokus och plats, lägger de flesta allt mer pengar på den. Det är inte längre de billiga lamporna på Ikea som man vill lägga vantarna på. Nu vågar vi leta oss ut till andra typer av butiker och till och med handla designerlampor. En lampa från Flos är till exempel något som hänger i många hem. Ett problem som inte är förekommande om man köper en billig lampa på Ikea men som är ett problem när man köper en designerlampa, eller en designermöbel, är att den kan vara piratkopierad. I Svd kan man läsa om att det är ett stort problem för svenska designers att de ofta blir kopierade. Det har till och med nyligen varit en stor rättegång om detta. Tusentals kunder i Norden har nämligen köpt falska designmöbler i flera år. Framförallt från en sajt i Storbritannien. Ska man köpa designmöbler och designlampor är det bäst att man faktiskt gör det från en svensk sajt och gärna får man köpa sina produkter direkt från märket eller företaget som säljer originalen.

Belys trädgården på rätt sätt lampor-belysning

Att lampor och belysning får mer fokus i inredningen har gjort att man även tänker mer på belysningen på altanen eller i trädgården. Sydsvenskan skriver om att man kan förlänga sommaren och utesäsongen genom att tänka smart med belysningen. För att hjälpa alla som är sugna på att belysa sin trädgård, har man skrivit ihop ett par tips. Här kommer några av dessa:

  • Börja med att göra en ritning av trädgården och planera vad som ska belysas och hur belysningen ska användas.
  • Testa billiga lampor först för att se hur de ser ut och köp sedan dyrgriparna efter att ha testat om de verkligen passar.
  • Ta all belysning i omgivningen i beaktning. Om tomten omringas av gatubelysning behövs det mer ljus för att skapa effekt.
  • Ta hjälp av en elektriker för att koppla in belysningen. Att gräva de kabeldiken som behövs för att få använda sig av 230 volt kan man dock göra själv för att spara pengar.