Att köpa hus utomlands

I dag skriver vi om många svenskars önskan om att bo utomlands, för det är en trend som pekar uppåt. Det är den svenska kronan som gör att köpsugna svenskar för mycket för pengarna samtidigt som länder i ekonomisk kris har fallande huspriser.

rsz_karta_italienI SvD kan vi läsa att de spanska priserna på bostäder sjunkit med nästan tio procent under den senaste tiden samtidigt som Italien och Frankrikes huspriser backat med bara 4 respektive 1,3 procent. Sedan är det också så att intresset för Portugal ökar, och det med tanke på den låga beskattningen där. Thailandsintresset har minskat något under det senaste året, kanske just för att de blir billigare att köpa bostad närmare hemmaplan när Europa är i en halvprekär ekonomisk situation. Vi får se vad nästkommande poppisländer blir, kanske är Grekland snart med i statistiken med tanke på i hur dåligt skick landet tycks vara ekonomiskt, trots sin oerhört vackra yta.

I GP kan vi vidare läsa att det är bra att vara lugn och ta det kallt, med andra ord att kanske först hyra ett hus i ett halvår eller mer när man väl bestämt sig för var en vill köpa bostad, då hinner en verkligen känna efter om det är där en vill bo. Att rusa för snabbt in i något kan nog straffa sig, menar experter i samma artikel. Att ta reda på hur omgivningen fungerar, att det finns bra infrastruktur och att det inte är helt avfolkat under vissa perioder, med stängda tillhåll som följd.

Att kolla upp och vara noga med mäklaren

Men sedan gäller det även att sälja huset eller lägenheten på hemmaplan, så det är verkligen en process i två stora, viktiga steg detta att flytta till solen. I DN kan vi läsa om hur en hittar den rätte fastighetsmäklaren för en själv, något som även går utmärkt väl att göra vid maklarofferter.se. Ofta får en gå på både rekommendationer och magkänsla, för det kan vara svårt att veta exakt allt om en person eller annan. Även kan det vara så att en mäklare varnats för brister i sitt arbete, det är en varning som hamnar i Fastighetsmäklarnämnden, något man kan ringa och kolla upp hos Allmänna reklamationsnämnden.